Kastamonu İl Koordinatörlüğü

TKDK İle Arıcılık Çok Daha Modern





Kastamonu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İlimiz arıcılığına da el attı. TKDK İlimizde genellikle amatör ya da hobi uğraşı şeklinde yapılan arıcılığın profesyonel olarak yapılması amacıyla 31 proje sahibine 2.650 adet kovan ve ekipmanları, 5 adet karavan ile 29 adet traktör için 1 milyon 250 bin liralık hibe desteğinde bulundu.
TKDK’nın arıcılık desteğinden faydalanan başvuru sahiplerinden İrfan PEHLİVAN şunları söyledi. TKDK desteklerini kurumun tanıtım etkinliklerinde duydum. Arıları mevsim şartlarına göre taşırken barınma sorunu yaşıyordum. Eski kovanlarımı yenilemek suretiyle bal üretimimi de artırmayı planlayarak proje hazırladım. TKDK sayesinde hem kovanlarımı yeniledim hem de nerede olursam olayım kendimi güven içinde hissettiğim bir karavana sahip oldum. Karavanın rahatlığını gören diğer bal üreten arkadaşlarım TKDK’nın yeni çağrısını sabırsızlıkla beklediklerini söylüyorlar. Kastamonu İl Koordinatörlüğünün en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm projelerini bizimle birlikte sahiplendiğini gördükten sonra Avrupa Birliği hibelerinden faydalanmanın sanıldığı kadar zor olmadığını özellikle belirtmek isterim.
 
Konu ile ilgili olarak İl Koordinatörü Eniz GÖKÇEK ise İlimizin, ilçelerimizin fauna ve florası göz önüne alındığında çok az bir kısmını arıcılık faaliyetinde kullandığımızın bilinmesi önem arz etmektedir. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın arasında bu sektörün geliştirilmesi, daha da yaygın şekilde geçim kaynağı olarak kabullenilmesi ancak topyekûn İlimizin bu konuyu sahiplenmesine bağlıdır dedi.

 
Gökçek, bal üretiminin İlimizin zengin bitki örtüsü ve uygun iklimine rağmen Türkiye ortalamasının altında olduğunu, bu sektörde ön plana çıkan Ordu İlimize uzman personelin görevlendirilerek konu ile ilgili tecrübe ve bilgi paylaşımının gerçekleştirildiğini aktardı. Kasım ayı içerisinde 13. Çağrı programına çıkmayı planladıklarını aktaran İl Koordinatörü, mevcut ve yeni arıcılarımızın önümüzdeki süreçte kovan sayılarını artırmayı, barınma amaçlı güneş enerji sistemi döşenmiş elektriğini kendi üreten karavanları destekleyerek arıcılığı Kastamonu’da profesyonel düzeye taşımayı çok istediklerini söyledi. TKDK olarak desteklerimiz sayesinde İlimizde arıcılık ve bal üretiminin hak ettiği yere geleceğini ümit ediyoruz dedi