Kastamonu İl Koordinatörlüğü

Kastamonu'da Tarımın Yeni Gözdesi Çemen






 
 
IPARD Programı kapsamında 11. Çağrı döneminde ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi’ alt tedbiri kapsamında sözleşme imzalayan Halil Holtacıoğlu çemen üretimine başladı. TKDK hibe desteği ile traktör, römork, rotovatör ve pulluk alan faydalanıcı ilk hasadı yaptı.  

50 kilo tohumdan 1 ton çemen elde eden Halil Holtacıoğlu’na sözü bırakıyoruz. “TKDK’ya müracaat etmeden önce arpa, buğday ve mısır ekiyorduk. Bu tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında bitkilere destek verilince, biz de baktık listeye en uygun çemen olarak gördük. Sarımsağı, kuşburnunu önerenler oldu. Kimse de bilmiyor çemeni. Bugüne kadar hiç ekilmemiş burada. Bende tohumunu Kayseri’den getirttim. Sonuçta iyi ürün aldık. Buğdayın üç misli para ediyor. Yine buğdaydan fazla saman elde ediyoruz zaten samanı hayvanlarımıza yediriyoruz.
Kastamonu’nun pastırması meşhur, pastırmacılar duyar duymaz elimden kaptılar, pazarlama sıkıntısı da olmadı. İlk mahsulden 1’e 20 civarında kar ettim. Beden işçiliği maliyeti çok olmadı. Traktörle ekip biçtik. İhtiyacımız olan fakat maddi imkansızlıklardan dolayı tedarik edemediğimiz ekipmanları TKDK sayesinde hemen yıl içinde aldık. Benim 1976 model traktörüm vardı. Onu satıp üzerine az bir para ekleyip yeni bir traktör almış olduk. TKDK’dan projem kabul gördükten sonra çevre köylerde yaşayanların ilgisini çekti. Şimdi onlarda TKDK desteklerinden yararlanmak için yeni çağrı ilanını bekliyorlar.”