Kastamonu İl Koordinatörlüğü

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörüne İlişkin Açıklama


1- KIRSAL ALANDA VEYA KIRSAL ALAN DIŞINDA YAPILACAK YATIRIMLAR

A. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektöründe, başvuru sahipleri gerçek kişi ve tüzel kişilerdir. Bu sektör altındaki yatırımlar kırsal alanda olmak zorundadır ancak bazı alt-sektörlerde çiftçilere ve gerçek kişilere, istenen koşulları sağlaması durumunda istisna sağlanmaktadır. Aşağıdaki tabloda hangi alt-sektörlerde kimlere hangi koşullar ile istisna sağlandığı belirtilmiştir.

B. Başvuru sahibinden çiftçi olduğunu kanıtlaması için, başvuruda bulunulan alt-sektöre göre ÇKS kaydı, AKS kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi talep edilecektir.

2- MAKİNE PARKLARI

A. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörü altında yer alan Makine Parkı alt- sektörünün faydalanıcı tanımında bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Dolayısıyla sektörün faydalanıcı tanımında yer alan gerçek ve tüzel kişiler (üretici örgütleri, birlikler ve kooperatifler dahil) bu alt-sektörden başvuru yapabilirler.

B. Kurulacak makine parkları, başlı başına gelir elde eden işletmeler olarak düşünülmelidir. Bu alt-sektörden faydalanılarak kurulacak makine parklarının tarımsal makine kiralama ve/veya tamir hizmeti vereceği öngörülmeli, iş planında kiralama ve tamir hizmetine ilişkin gelir elde edildiği gösterilmelidir.